Een coach inschakelen wanneer je vastloopt; dat is de weg die steeds meer mensen weten te vinden. Iemand die hen ondersteunt en stimuleert om antwoorden te vinden op (hulp)vragen. Maar wat houdt coaching nu precies in? Coaching is vooral de ander vooruithelpen met datgene waar ze vastlopen. Een coach werkt vaak één op één en kijkt samen met de coachee welke hulp ze nodig hebben op welk vlak. Zo krijgt diegene meer grip op het leven en leert hij of zij oude patronen doorbreken en nieuwe ondersteunende overtuigingen ontwikkelen. Qua context speelt het veelal af op het werk, in de privésfeer of binnen de relatie. Heb jij affiniteit om mensen hierbij te ondersteunen? Dan is coaching wellicht iets voor jou. Benieuwd hoe je coach wordt? Wij helpen je verder.
Om te beginnen stel je jezelf de vraag: wie ben jij in de rol van coach? En wat is jouw coachingstijl? Er zijn immers verschillende coaches. Zo helpt een kindercoach kinderen hoe ze om kunnen gaan met emoties of lastige situaties. Een loopbaancoach is er speciaal voor loopbaan gerelateerde vraagstukken. Voor life events, bestaan er life coaches en dreigt het mis te gaan in je relatie, dan kun je naar een relatiecoach. Een goed startpunt is dus te onderzoeken als wat voor soort coach je aan de slag wil gaan.
Coachen gaat over het ondersteunen van de ander naar zijn/haar doel en het ( blijven) ontwikkelen van jezelf als mens in de rol van coach. Een coach heeft naar zichzelf te blijven kijken, immers kun je als coach niet verder gaan met je coachee dan dat je zelf bent gegaan. Coaches die het vak lang leuk blijven vinden en zich echt onderscheiden, blijven zichzelf ontwikkelen. Spreekt dat je aan? Dan ben je geschikt voor het coachingsvak.
Over het algemeen zijn coaches allemaal mensen die anderen ondersteunen met een probleem, of iets waar ze vastlopen. Dat klinkt als iets ideaals; een baan waarbij je mensen helpt verder te komen in hun leven. Of beter kunt laten voelen over zichzelf of bepaalde situaties. Het is een dankbaar beroep. Maar vergis je niet: coaching doe je niet even naast je huidige baan of er ‘even bij’. Het is een serieus beroep waar je tijd in hebt te steken. En dat is best dubbel, want coaching is geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zichzelf (zonder opleiding) coach kan noemen. Toch is het vak niet voor iedereen weggelegd. Wil je mensen écht ondersteunen, dan is het handig om te weten hoe je dat het beste aanpakt. Misschien heb jij wel een aangeboren talent voor coaching, maar met een opleiding krijg je de juiste handvatten aangereikt om mensen nog verder te brengen. Laat je dus goed opleiden tot coach, bij voorkeur bij een erkende opleider. Het antwoord op een vraag geven is immers vrij makkelijk. Maar iemand leren die oplossing zelf te bedenken, dat vraagt kennis en kunde. Tijdens een coachingsopleiding leer je onder andere wat er nodig is om mensen op de lange termijn te helpen.
Er is meer nodig dat alleen de wil om te helpen en een coachopleiding. Het is ook belangrijk dat het beroep dat je kiest, past bij jou als persoon. Een dierenarts die een hekel heeft aan dieren, is immers een slechte match. Net zo min dat je als loodgieter geen smetvrees kunt hebben. Je snapt hem: het is fijn als je bepaalde karaktereigenschappen en/of competenties bezit. Een paar voorbeelden:
Niemand wil een coach die van de hak op de tak springt en waar je geen touw aan vast kunt knopen. Wat mensen wel zoeken is iemand die het gesprek in goede banen kan leiden. Je kunt luisteren, maar ook goede (coachende) vragen stellen.
Empathisch
Erger jij je groen en geel als een iemand klaagt over iets wat in jouw ogen niet belangrijk is? Of kun je je niet verplaatsen in een ander bij een situatie die je niet bekend voorkomt? Dan is coaching misschien niet helemaal voor je weggelegd. Een goede coach heeft ruim empathisch vermogen en kan een altijd beeld vormen van de situatie van de coachee.
Objectiviteit
De kracht van een coach is objectiviteit. Dat betekent dat je jouw mening of afkeur niet laat doorschijnen. Je kunt er ergens gigantisch mee oneens zijn, maar zelfs dan zal je jouw gevoel voor je dienen te houden. Met andere woorden: je bent neutraal.
Resultaatgericht
Dit is misschien wel de moeilijkste kernkwaliteit van een coach. Als coach is het jouw taak om iemand verder te helpen, niet om enkel te luisteren. Dat betekent dat jouw pijlen altijd gericht zijn op de coachee. Al jouw vragen en handvatten hebben een doel: de cliënt een stapje dichterbij zijn/haar gewenste situatie brengen.
Nog een belangrijke vraag: welk dienstverband zie je voor je? In loondienst, of als eigen baas? Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een praktijk waarbij je onderdeel wordt van een team andere coaches. Dit is vaak een commerciële organisatie waar je in loondienst bent. De cliënten worden verdeeld onder de coaches in het bedrijf. Ook heb je de mogelijkheid om een freelance coach te worden en/of je eigen praktijk te starten. In het geval van de laatste twee, zal je zelf cliënten gaan werven. Dat betekent dat je waarschijnlijk ook acquisitie gaat doen. Cliënten komen immers niet zomaar aanwaaien. Bovendien huur je eventueel een ruimte en zal je je bezighouden met andere zaken zoals marketing en boekhouding. Er is geen goede of slechte optie, het is enkel wat jij zelf prettig vindt werken.
Als je weet wat voor soort coach je wil worden, is het tijd om een opleiding uit te kiezen. En daar zal je zien; er zijn een hoop aanbieders en een hoop verschillen. Misschien wel het allerbelangrijkste is het verschil in erkende of niet erkende opleiding. Een erkende opleiding geeft een wettelijk beschermd getuigschrift of diploma af. Bovendien zijn erkende opleidingen ook getoetst op niveau en relevantie. Je weet dus zeker dat de leerstof die je behandelt, ook echt van kwaliteit is. Na het behalen van een diploma bij een erkende opleiding word je opgenomen in het abituriëntregister.
Nu weet je het zeker: je hebt de wil én de competenties. Jij wil coach worden! En dat kan met een van onze opleidingen. Kies bijvoorbeeld voor onze Post HBO Coachingsopleiding of Post HBO Coachingsopleiding +. Ligt jouw passie bij het begeleiden van kinderen? Dan is de Post HBO kindercoachingopleiding op je lijf geschreven. Of help je graag mensen die vastlopen in hun carrière? Kies dan voor onze loopbaancoachopleiding.
Bij TC Academy hebben we onszelf als doel gesteld om mensen op te leiden tot de best mogelijke trainers en coaches. Onze opleidingen gaan de diepte in. We reflecteren, leren, inspireren en confronteren. Kortom: we leren je alle knepen van het vak.