Iedere coach kent het moment: je coachee wil “iets anders”, “meer balans” of “beter grenzen aangeven”… maar wat betekent dat nou echt? En belangrijker: hoe begeleid je die wens naar een helder doel én werkelijke actie?
Daar komt het Outcome Model in beeld. Bij TC Academy gebruiken we dit model als krachtig stappenplan om samen met je coachee tot een concreet, realistisch én inspirerend doel te komen. In deze blog leggen we alle stappen uit – met praktische voorbeelden die je direct kunt toepassen in je coaching.
Wat is het Outcome (coach) Model?
Het Outcome Model is een coachtechniek dat zijn oorsprong vindt in NLP. Het model helpt je coachee om naar zijn/haar gewenste situatie toe te werken. Het model bestaat uit zes heldere stappen en werkt als een trechter: van breed en abstract naar specifiek en actiegericht.
De 6 stappen van het Outcome (coach) Model
1. Wat is de huidige situatie?
In deze stap onderzoek je wat er nu is waardoor de coachee zich belemmerd voelt. In welke situaties speelt het en wat doet de coachee precies, wat is het gedrag?
Voorbeeld: Ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven op het werk. Ik merk dat ik druk voel om toch maar weer ja te zeggen .
2. Wat wil je bereiken?
Deze tweede stap draait om contact maken met de positieve outcome. Met hetgeen de coachee echt wil bereiken.
Voorbeeld: Coach vraagt: wat is er wanneer je contact maakt met hetgeen je echt wil? Wat zie je, hoor je, voel je? Coachee zegt: Ik ben op mijn werk in een overleg met mijn manager en voel me vrij om te bepalen of ik ja of nee zeg.
3. Wat houdt je nu tegen?
Hier onderzoek je de obstakels: gedachten, overtuigingen, patronen of omstandigheden die op dit moment nog in de weg staan. Deze stap geeft richting aan waar het coachwerk zich op moet richten.
Voorbeeld: “Ik voel me schuldig als ik op tijd stop met werken” → onderliggende overtuiging: “Ik moet altijd hard werken om waardevol te zijn.”
4. Wat heb je nodig om het wél te doen?
Deze stap richt zich op hulpbronnen. Wat is er nodig – intern of extern – om het doel wél te behalen? Denk aan vaardigheden, steun, overtuigingen, tijd, tools…
Voorbeeld: “Ik heb toestemming van mezelf nodig om eerder te stoppen, én ik wil leren mijn werk beter te plannen.”
5. Welke hulpbronnen zijn er al?
In plaats van alleen te focussen op wat er mist, kijk je hier naar wat er al is: kwaliteiten, ervaringen, successen, netwerk, steun. Dit vergroot het zelfvertrouwen van de coachee.
Voorbeeld: “Ik heb eerder geleerd om beter voor mezelf te zorgen na een burn-out, dus ik weet dat ik dit ook kan.”
6. Wat is je eerste kleine stap?
Tot slot: in beweging komen! Zonder actie blijft een doel een goed gesprek. Hier help je de coachee om één concrete, kleine stap te zetten. Geen grote sprong, maar iets wat vandaag of morgen al kan.
Voorbeeld: “Ik plan aan het begin van de dag een eindtijd in mijn agenda en sluit mijn laptop om 17:30.”
Zo gebruik je het Outcome (coach) Model effectief in coaching
✅ Begin met het model bij de intake of bij het scherpstellen van een doel
✅ Ga niet te snel – elke stap mag even ademen
✅ Gebruik het als kapstok in je hele traject: kom regelmatig terug bij de gewenste situatie
✅ Combineer het met andere modellen zoals de logische niveaus voor verdieping
Tot slot: van wens naar werkelijkheid
Het Outcome Model is misschien wel een van de meest praktische en krachtige tools in het coachvak. Waarom? Omdat het niet blijft hangen in analyse, maar altijd leidt naar actie. Het helpt je coachee om van ‘ik wil iets anders’ naar ‘ik weet wat ik wil, waarom én wat ik morgen doe’.
Wil je dit model in de praktijk leren gebruiken, met echte gesprekken en feedback van topcoaches? Dan ben je van harte welkom bij een van onze opleidingen of trainingen.
👉 Bekijk hier ons aanbod
🎥 Of bekijk onze uitlegvideo van het (outcome) coachmodel